Nuoširdus atsivėrimas

Lapkričio 3 d. Mažeikių viešoji biblioteka pakvietė į pirmąjį renginių ciklo „Kraštiečių kūrybiniai susitikimai su vietos bendruomene“ susitikimą. Vakaro viešnia buvo Lietuvoje populiari teatro, televizijos ir kino aktorė Edita Zizaitė, kurią žinome iš vaidmenų kino filmuose „Pilotas“, „Jausmų miestas“, „Giminės. Po 20 metų“, „Saldi nuodėmė“, „Namai, kur širdis“, „Apie mus ir Kazlauskus“, „Rezidentai“ ir kt.

Aš tik dirbu savo darbą

„Mokytojas moko, žemdirbys aria ir dirba žemę, statybininkas stato, o aš visada svajojau būti tik aktore. Nuo mažens vaidindavau, dalyvaudavau konkursuose, todėl, savaime aišku, mokykloje daugiau mėgau menus, literatūrą, Muzikos mokykloje lankiau Teatro skyrių. Baigus mokyklą mano svajonė išsipildė. Šiandieną daug vaidinu, tuo labai džiaugiuosi, bet tai yra mano darbas, profesija ir savęs niekada nesureikšminu.

Baigusi II vid. mokyklą (dabar Gabijos gimnazija) įstojau į konservatoriją. Tuo metu buvo įdomūs atgimimo ir persitvarkymo laikai. Visur – permainos, pakylėjimas, nežinia, kaip bus iš tiesų. O pačios tikriausios ir linksmiausios studentiško gyvenimo pamokos buvo bendrabutyje. Laimingi tie, kurie visa tai išbandė. Štai kepi bendroje virtuvėje bulves ir nusprendi eiti atsinešti druskos, bet, kol ją surandi ir atsineši, bulvių jau nebėra. Jos paslaptingai dingo. Šiandien sutinku daug žmonių iš to paties bendrabučio, kai kurie jau žymūs žmonės.

Akademijoje prasimokiau ketverius metus. Su didele pagarba prisimenu profesorę Stefaniją Nosevičiūtę, kuri dėstė scenos kalbą, Valeriją Vaitkevičiūtę, kuri dėstė dikciją, ir daug kitų puikių žmonių. Bet aš nebuvau statistinė studentė ir man atrodė, kad tie ketveri metai mane tiesiog „užkniso“. Aš juk norėjau kuo greičiau būti tikra aktore ir vaidinti. Nori vaidinti, o tau kišami „etiudai“, vyravo stiprus statymas į tam tikrus rėmus, neleisdavo niekur vaidinti – tokia buvo pasenusi ir sustabarėjusi „akademinė“ politika. Paskui atėjo „kapitalizmas“ ir likome kiekvienas „už save“. Dabar jau ateina kita aktorių karta ir kai kada darosi baisu. Jei anksčiau bręstanti asmenybė transliavo moralę, šviesą ir kažkokias aukštesnes vertybes, tai dabar daug kas pavirto komercija, trumpalaikiu bedvasiu paviršutiniškumu, beverčiu blizgesiu ir savęs demonstravimu. Kiek gi galima: „chi–chi, cha–cha“ ir į... barą?

Mano diplominis darbas buvo Michailo Čechovo pjesė „Ivanovas“. Kaip aktorę mane visada jaudino ir tebejaudina mažų žmonių didelės problemos ir tragedijos, o teatrinės patirties pradžia buvo „Vaidilos teatras“, vadovaujamas žymaus režisieriaus ir aktoriaus Algirdo Latėno“, – pasakojo viena populiariausių šių dienų Lietuvos aktorių E. Zizaitė.

Kita veikla

Seriale „Apie mus ir Kazlauskus“ vaidina žinomiausi šalies teatro ir kino aktoriai. Į kūrybinę komandą sėkmingai įsiliejo aktorių pora – E. Zizaitė ir Jurgis Damaševičius. Petrauskų šeimą vaidinanti pora realiame gyvenime yra sutuoktiniai, auginantys tris dukras. Vidurinioji Morta taip pat filmuojasi TV3 aktualijų seriale ir vaidina Petrauskų dukterį.

E. Zizaitė taip pat vaidina V. Šekspyro spektaklyje „Otelas“ („Meno forto“ spektaklis). Šį rudenį  savo dvyliktuosius kūrybinius metus dviem naujais vaidinimais pradėjo „Stalo teatras“, kurio branduolį sudaro režisierė Saulė Degutytė, kompozitorius ir muzikantas Gediminas Žilys, aktoriai E. Zizaitė, Saulius Čėpla ir Kristina Mauruševičiūtė.

Vakaro metu aktorė prisiminė įdomesnius filmavimų epizodus ir išgyvenimus, paskaitė savo mėgstamų autorių literatūrines ištraukas, atsakė į klausimus ir nuoširdžiai atsivėrė.

Akivaizdu, kad visapusiška asmenybė, charizmatiška kraštietė E. Zizaitė savo apsilankymu nudžiugino buvusius mokytojus, bičiulius ir teatro bei kino gerbėjus. Patikėkite, jų buvo susirinkę tikrai labai daug.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode